woensdag 20 januari 2010

Aanpassingen aan de auto, MDT en CARA

Auto-aanpassingen kunnen de bewegingsvrijheid van mensen met een handicap enorm vergroten. Wat moet nu precies verstaan worden onder een aangepaste auto? Daarbij kunt u denken aan aanpassingen voor de gehandicapte bestuurder maar ook aan aanpassingen voor de gehandicapte passagier.
Als u zelf een rolstoel gebruikt is het mogelijk de auto zo aan te passen dat u met uw handen kunt remmen en gas geven.

Hebt u een gehandicapte partner of een gehandicapt kind dan kan de auto hieraan aangepast worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk een bijrijdersstoel te monteren die kan draaien en naar buiten kan komen, zodat uw partner vanuit zijn rolstoel makkelijk op deze autostoel plaats kan nemen. Ook kan een auto aangepast worden voor het vervoer van mensen in een rolstoel. Dan is bijvoorbeeld een verhoogd dak nodig en een systeem om de rolstoel in de auto te rijden.

Welke auto-aanpassingen zijn nodig?

Uiteindelijk kiest u samen met de deskundige voor een auto waarin u precies hetzelfde kunt als elke andere automobilist. Soms is een eenvoudige aanpassing voldoende, bijvoorbeeld een automatische versnelling. Maar er kunnen ook ingrijpende veranderingen nodig zijn, zoals de montage van een voetstuur.
Tussenkomst
U kunt bij het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap (VAPH) een tussenkomst krijgen om uw wagen te laten aanpassen aan uw handicap. Voorbeelden hiervan zijn automatische versnellingen, gaspedaal en remmen aan het stuur, oprijgoten, schuifdeuren.


MDT en CARA

Uw multidisciplinair team voor individuele materiƫle bijstand (IMB-MDT) kan u adviseren omtrent de aanpassingen aan uw wagen.

Ook het CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuig Aanpassing) van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is een deskundig aanspreekpunt terzake.


"Vergeet dit nooit: Er is maar weinig nodig om gelukkig te kunnen leven"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten